Subsidies op elektrische bestelwagens: wat levert het op?

Lees ook het artikel: Vakjury kroont Maxus eDeliver 9 tot ‘Belofte van het jaar 2022’: https://www.automobielmanagement.nl/bestelauto/2021/11/24/vakjury-kroont-maxus-edeliver-9-tot-belofte-van-het-jaar-2022/

—————————–

Er worden roerige economische tijden verwacht. Roerige tijden betekent vaak minder investeringen. Dat wil de overheid voorkomen. Daarom zijn er voor 2021 verschillende (tijdelijke) regelingen aangekondigd, die het voor ondernemers juist interessant maken om te investeren. Helemaal als het gaat om elektrische bedrijfswagens. Dat kan je al gauw duizenden euro’s schelen.

Eerder vertelden we je al over de nieuwe subsidieregeling voor elektrische bedrijfswagens die de overheid aangekondigd heeft. Deze subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs, met een maximum van € 5.000 per bedrijfsauto. Die regeling komt boven op al bestaande regelingen als de MIA en KIA. Maar voor 2021 heeft de overheid nog een nieuwe regeling aangekondigd: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Laten we eerst nog even de verschillende regelingen op een rij zetten. Naast de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (10% subsidie op de netto catalogusprijs), waren er al de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en nu dus ook de BIK. Dit zijn aftrekposten op de fiscale winst of de afdracht van de loonheffing.

MIA, KIA, BIK

MIA: De MIA richt zich op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

KIA: Met de KIA kun je een deel van je investering in vrijwel alle bedrijfsmiddelen aftrekken van je fiscale winst. Het minimale bedrag dat je moet investeren is €2401,-, en het maximale investeringsbedrag waarover je een gedeelte mag aftrekken is €328.721 per kalenderjaar. Afhankelijk van je totale investeringen, gaat het om verschillende bedragen.

BIK: De BIK-regeling is een tijdelijke maatregel om de effecten van de economische crisis die verwacht wordt, te verminderen. Want, zo denkt de overheid, als bedrijven blijven investeren, dan wordt de klap minder hard. Daarom geldt de BIK voor 2021 en 2022. Met de nieuwe BIK-regeling kunnen bedrijven 3.9% van hun investeringen tot € 5 miljoen per kalenderjaar en 2,44% vanaf € 5 miljoen in mindering brengen op hun afdracht loonheffing.

Wat betekent het nu voor mij?

Leuk, al die bedragen, maar wat betekent het nu in de praktijk? Als je erover denkt om een Maxus eDeliver 3 aan te schaffen, dan betekent dit het volgende:

De aanschafprijs van een nieuwe 100% elektrische Maxus eDeliver 3 inclusief afleverkosten is €30.800,-. De BIK bedraagt 3,9%, de KIA bedraagt 5,5% en de MIA 9%. Het effectieve voordeel op een eDeliver 3 is dan 18,4%, oftewel €5.667,20. Tel daarbij nog eens de 10% subsidie voor emissieloze bedrijfswagens (3080,-) op en je bespaart ruim €8700,-. Het totale bedrag aan geïnvesteerd vermogen voor deze Maxus is dan onder de streep amper (+/-) €22000,-.

Met zoveel voordelen wordt het inderdaad wel heel aantrekkelijk gemaakt voor de ondernemer om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen.

Wil je weten hoeveel al deze regelingen je kunnen op leveren op onze andere modellen of wil je meer weten over onze elektrische bedrijfsauto’s? Neem dan contact met ons op.